Kadir Gecesi

Kadir Gecesi

Konu: Kadir Gecesi

Selâmün aleyküm

 

-Konu Anlatımı Nasıl Olacak?
Yazılı ve video sohbetleri ile.
Yazılı anlatımı kesinlikle inceleyelim önemli bilgiler var ve mutlaka kadir gecesi özel sohbetini de dinleyelim.

Konu Başlıkları: Aşağıdaki Anlatım Sırasına Göre Devam Edecektir.
1-) Kadir Gecesi Ne zamandır?
2-) Kadir Gecesi ve Faziletleri (Yazılı ancak mutlaka kadir gecesi özel sohbeti dinleyin.)
3-) Kadir gecesini en kolay şekilde ihyâ edebilmenin yolu
4-) *** Kadir Gecesi’nde Duâ (Yazılı mutlaka inceleyin, kadir gecesi özel sohbeti dinleyin.)
5-) Kadir Gecesi Özel Sohbeti
6-)
Kadir gecesi bile affedilmeyen dört sınıf insan?
7-) Kaynaklar ve bazı bilgilerin verilmesi.

1-) Kadir Gecesi Ne zamandır?

 

2-) Kadir Gecesi ve Faziletleri

Lügatte ‘hüküm’, ‘şeref’, ‘güç’, ve ‘yücelik’ anlamlarına gelen ‘Kadir’ kelimesi bu mânâların hepsini kapsayacak şekilde Kur’ân-ı Kerîm’in indirilmeye başlandığı mübârek geceye ad olmuştur. Kur’ân-ı Kerîm’de bu mübârek geceden müstakil bir sûre ile bahsedilmiştir:

“Biz o (Kur’ân)ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Rûh (Cebrâil veya Rûh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.”

Sûre içinde, önemli tecellîlerin de vuku bulacağının haber verildiği Kadir Gecesi’nin bu derece değerli kılınması da elbette merak uyandırmıştır.
Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) bunun sebebini, ümmet-i muhammed’in ömrünün, geçmiş ümmetlerin ömrüne nazaran kısa takdîr edilmesine bağlı olarak aradaki bu farkın, bu tür fazîletli zamanlarla kapatılması yönünde bir imkân şeklinde açıklamıştır. Böyle bir gecenin bu ümmete bahşedilmesinde, Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in efdâliyetine bağlı olarak Ashâbı’nın ve ümmetinin efdâliyetinin de etkili olduğunda şüphe yoktur.

  • Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Her kim iman ederek ve mükâfatını sadece Allah Te’âlâ’dan bekleyerek Ramazân orucunu tutarsa, geçmiş günahları mağfiret olunur. Yine her kim de fazîletine îmân ederek ve mükâfatını sadece Allâh Te’âlâ’dan bekleyerek Kadir Gecesi’nde kalkarsa (namaz kılar, ibâdet ederse), geçmiş günahları mağfiret edilir.”

3-) Kadir gecesini en kolay şekilde ihyâ edebilmenin yolu:

Ali (Radıyallâhu Anh)den rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte Rasûlüllâh(Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Her kim Ramazan ayında her gece yatsı namazını cemaatle kılarsa muhakkak Kadir gecesini ihyâ etmiş olur.” (Beyhakî)

4-) Kadir Gecesi’nde Duâ ***

Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)’in Hazreti Âişe (Radıyallâhu Anhâ)vâlidemize öğrettiği duâ da bu geceye mahsus olmakla beraber, her zaman yapılabilecek muayyen duâlardan biridir:

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُـــوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى

“Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin, ikrâm sahibisin, affetmeyi seversin, beni affet.”

 

***Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Herkim üç kere:

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ  الْحَلِيـــمُ الْكَرِيــــمُ سُبْـــحَانَ اللَّهِ رَبِّ السَّمَوَاتِ السَّبْعِ وَرَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ

‘Halîm ve Kerîm olan(; kullarına ceza vermekte aceleci olmayan ve çok büyük lütf-u kerem sahibi olan) Allâh-u Te’âlâ’dan başka hiçbir ilâh yoktur. Yedikat göklerin Rabbi ve büyük Arş’ın Rabbi olan Allah’ı (tüm noksan sıfatlardan tenzîh ve) tesbîh ederim.’ derse, Kadir Gecesine yetişmiş kimse gibi olur.”Ahmet Mahmut Ünlü, Ramazân-ı Şerîf Risâlesi (Cübbeli Hoca Efendi)

Âişe (Radıyallahu Anha) şöyle buyurmuştur: “Bir kere ben: ‘Yâ Rasûlallâh! Kadir gecesine denk gelirsem, ne diyeyim?’ dediğimde:

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُـــوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى

‘ “Ey Allâh! Gerçekten sen çok affedicisin, affı seversin, öyleyse beni affet’ de”buyurdu” Âişe (Radıyallahu Anha) şöyle buyurmuştur: “Şayet ben Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilseydim, onda Allâh-u Te’âlâ’dan ancak âfiyet isterdim.”

***Bu rivayetten de anlaşıldığı üzere; Kadir Gecesinde en çok istenmesi gereken şey âfiyettir. Âfiyet ise dünya-âhiret, maddî ve manevî tüm belalardan kurtuluş demektir. Bu konuda birçok dua mevcutsa da, en üstünü, Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in sabah-akşam asla terk etmediği şu duadır***:

اَللَّهُمَّ اِنِّى أَسْأَلُكَ الْعَافِيَةَ فِى الدُّنْياَ وَاْلآخِرَةِ. اَللَّهُمَّ اِنِّى أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِى دِينِى وَدُنْيَايَ وَاَهْلِى وَمَالِى. اَللَّهُمَّ اسْتُرْ عَوْرَاتِى وآمِنْ رَوْعَاتِى. اَللَّهُمَّ احْفَظْنِى مِنْ بَيْنِ يَدَيَّ وَمِنْ خَلْفِى وَعَنْ يَمِينِى وَعَنْ شِمَالِى وَمِنْ فَوْقِى. وَاَعُوذُ بِعَظَمَتِكَ اَنْ أُغْتَالَ مِنْ تَحْتِى

“Ey Allâh! Muhakkak ben Senden dünya ve âhiret hususunda âfiyet isterim. Ey Allâh! Şüpehiz ki ben Senden, (günahlarım için) af (ve mağfiret), dinim ve dünyam, ailem ve malım hususunda da âfiyet isterim.

Ey Allâh! Ayıplarımı ört, korkularımı emniyete çevir. Ey Allâh! Beni önümden ve ardımdan, sağımdan ve solumdan, bir de üstümden (gelecek tüm musibetlerden) koru. Altımdan (gelecek zelzele gibi âfetlerle) helâk edilmemden de Senin azametine sığınırım.”

5-) Kadir Gecesi Özel Sohbeti

6-) Kadir gecesi bile affedilmeyen dört sınıf insan?

 

 

 

7-) Kaynaklar ve bazı bilgilerin verilmesi:
Bazı bilgiler:
Elimden geldiğince güzel bir şekilde Kadir Gecesi özel yazımızı ekledim eksiklerim veya hatalarım olabilir sitemizin iletişim kısımından bana ulaşın.
Sadece dinisitem.com’da kendinizi kısıtlamayın başka kaynaklara bakabilirsiniz.  

Kaynaklar:
Videolar:
Youtube ile sağlanmıştır videoları yükleyen dinisitem.com değildir.
Yazılar: ismailaga.org.tr/?s=kadir+gecesi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ