Sadakayı Bekletmeden Vermenin Önemi

Sadakayı Bekletmeden Vermenin Önemi

Konu: Sadakayı Bekletmeden Vermenin Önemi

 

  •  Ukbe (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: “Medîne’de Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in arkasında ikindi namazı kıldım. Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) namazdan selâm verdi, sonra kalktı ve acele ederek cemaatin omuzları üzerinden geçip hanımlarına ait olan hücrelerden birine girdi.

İnsanlar, Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in bu acele gidişinden korktular. Biraz sonra cemaatin yanına çıktı ve onların, kendisinin süratli gidişinden hayret ettiklerini görünce: “Bizim yanımızda (sadaka için) biraz altın olduğunu (namaz içinde) hatırladım. Onun beni habsetmesini (gönlümü meşgul etmesini) kerih gördüm de, onun (fukaraya) taksim edilmesini emrettim.’ (dedi.)

Hadîs-i Şerîfin Râvîsi Ukbe ibnü Haris (Radıyallâhu Anh)

Hadîs-i şerîfi rivâyet eden, Ukbe ibnü Haris (Radıyallâhu Anh)dır. Künyesi, Ebû Serve‘adır. Mekke-i Mükerreme’nin fethi günü veya fetihten önce Müslüman olmuştur. İslâm’ı en güzel şekilde yaşayanlardandır.

Buhârî, Ebû Dâvûd ve Tirmizî gibi kütüb-i sitte musannifleri, kendisinden hadis rivayet etmişlerdir. Hazreti Ukbe (Radıyallâhu Anh), Abdullah ibnü Zübeyr (Radıyallâhu Anh)ın hilâfetini ilân ettiği yıllarda vefat etmiştir. Allah Te‘âlâ ondan râzı olsun.

Îzâhât

Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in hâne-i saâdetleri mescid-i şerîfin geri tarafındaki avlunun kenarlarında olduğu için gidip gelmesi çabuk olmuştur. Aynı zamanda, Hazreti Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)namazda hatırlamış olduğu dağıtılmamış altının mesuliyetinden bir an önce kurtulmak için çok süratli ve telaşlı hareket etmiş, bu hâl, “Acaba ne oldu?”diye cemaatin merak ve endişesini gerektirmiştir.

Ashâb-ı Kirâm (Rıdvânullâhi Te‘âlâ Aleyhim Ecma‘în), Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in bu acele ve telaşından korkmuşlardır. Zira onlar her ne zaman Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)den alışmadıkları bir değişiklik görseler, acaba istenmeyen bir hâdise mi oldu diye daima korkarlardı.

Hadîs-i Şerîften Anlaşılan Faydalar

1- Burun kanaması, abdest sıkışması ve benzeri zaruretlerle cemaat arasında mescidden acele çıkmanın mubah olduğu,
2- Mühim hacetler için süratli hareket etmenin câiz olduğu,
3- Namazda, namaza ait olmayan bir şey düşünmenin namazı ifsâd etmediği,
4- İnsanın bizzat kendisinin yapacağı bir işi başkasına havale etmesinin câiz olduğu,
5- Sadakanın hapsedilmesinin veya geciktirilmesinin câiz olmadığı şeklindeki hükümler, hadîs-i şerîfin delâlet ettiği hükümlerdir.

 

 

Kaynak: ismailaga.org.tr/sadakayi-bekletmeden-vermenin-onemi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ