Cuma Günü Sünnetleri

Cuma Günü Sünnetleri

Konu: Cuma Günü Sünnetleri

 

Selâmün aleyküm

 

Mübarek olan Cuma Gününün Sünnetlerini 14 Maddeden oluşan yazı ile devam ediyoruz. Kaynak yazı sonunda belirtilmiştir.
“Günlerin Efendisi CUMA Günüdür”

 

1- Cuma sabahı gusletmek: Ulemânın cumhûruna göre Cuma günü gusletmek sünnettir. Bu guslün namaza mı yoksa güne mi ait olduğu konusunda ise ihtilaf edilmiştir. Hanefî ulularının mezhebine göre sabah namazından sonra gusletmek, bu sünnetin fazîletine erişme açısından kâfidir. Cuma günü gusletmeye dair metnine ilk bakışta vücûb ifade ettiği zannedilen birtakım hadîs-i şerîfler vârid olmuşsa da, konuyla ilgili hadîs-i şerîflerin tamamı ve sahâbe tatbikatı göz önüne alındığında bunun sünnet olduğu anlaşılmaktadır.

2- Tırnak ve istenmeyen tüylerden temizlenmek: Gusül abdestiyle birlikte, dinîmizin bedenî temizlik kapsamında emrettiği tırnakların ve kesilmesi/yolunması gereken tüylerden arınmak için Cuma gününü tercih etmek de bu günün faziletine erişme açısından önemlidir.

3- Cuma namazına erken gitmek: Cuma namazına erken gitmenin fazîletine delâlet eden pek çok hadis vârid olmuştur. Dolayısıyla Cuma namazı için mescide mümkün mertebe erken gitmeli ve Cuma saatine kadar Kur’ân tilâveti, zikir ve duâ ile meşgul olmalı, Cuma sohbeti dinlenilerek istifade etmeye çalışılmalıdır.

4- Cuma günleri salavât-ı şerîfe getirmek: Cuma günüyle âdeta özdeşleşmiş amellerin başında, salavât-ı şerîfe getirmek gelmektedir. Cuma günü, haftanın sâir günlerinde getirdiğimizden daha çok salavât-ı şerîfe getirmeli, Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in fezâilini ve sünnetlerini dikkate alarak hayatımızı gözden geçirmeliyiz.

5- Cuma günleri Kur’ân okumak: Cuma günleri Kur’ân tilâvetine ağırlık vermek ve bilhassa bu günde okunmalarında fazîlet bulunduğu haber verilen Yasîn-i Şerîf, Sûre-i Kehf ve Sûre-i Duhan’ı okumak, Cuma günü yapılması fazîletli diğer amellerdendir.

6- Cuma günleri temiz elbise giymek: Cuma günleri temiz ve mümkünse yeni elbise giymek, yeni bir elbiseyi Cuma gününe tahsis etmek de sünnette yer alan hususlardandır.

7- Cuma günü icâbet saatini gözetmek: , Cuma günü duâların asla geri çevrilmeyeceği haber verilen bir zaman dilimi olarak ‘icâbet saati’ni gözetmek, bu bilinçle duâlara ağırlık vermek ve bolca istiğfar ve tevbe etmek, Cuma günü ağırlık verilmesi gereken işlerdendir.

8- Cuma günleri koku sürünmek: Genel bir sünnet olan koku sürünmeye Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in Cuma gününde daha çok ehemmiyyet verdiği ve bu gün özelinde özellikle dikkat çektiği haber verilmiştir. Buna göre Cuma günleri güzel koku sürünme hususuna sâir zamanlara göre daha bir ihtimam gösterilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. “Elbette koku sürünürken İslâm’a uygun Helal kokular sürünmek gerekmektedir. Yani Alkollü ve benzeri kokular OLMAZ.”

9- Cuma günleri misvak kullanmak: Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in Cuma günleri misvak kullanma konusunda hassasiyetini ifâde eden hadîs-i şerifler vârid olduğundan, misvak kullanma konusunda bu günde daha hassas olunmalıdır.

10- Cuma günleri kabir ziyâretleri: Cuma günü duâlar müstecâb olduğundan yakınların kabirleri ziyâret edilmeli, onların affı ve mağfireti için duâ edilmeli ve Kur’ân tilâvetiyle beraber sadaka da verilmek suretiyle onların ruhlarına hediye edilerek Cuma gününün bu fazîletlerinden istifâde etmeye çalışılmalıdır.

11- Cuma günleri sadaka ve sadakâ-i câriye vermek: Cuma günleri gerçekleştirilecek amellerin sâir günlere nazaran daha sevimli olacağı haber verildiğinden bu günde sadaka ve sadaka-i câriye vermeye çalışılmalıdır.

12- Cuma günleri âhiret ahvâli daha çok hatırlanmalıdır: Cuma gününde sâir günlere göre âhiret ahvâli daha çok hatırlanmalı, buna göre nefisler hesaba çekilmeli, âhiret ahvâli düşünülerek günahlardan tövbe ve istiğfar edilmelidir.

13- Cuma günleri bayram havasınde geçirilmeli: Cuma günleri bayram havasında geçirilmeli, yakınlarla ve dostlarla tebrikleşilip Cuma’nın fazîleti konusunda bilgi aktarılmalı, Cuma namazına devam etmeyenler bu konuda mutlaka teşvik edilmelidir.

14- Cuma günleri davranışlarda daha özenli olmak: Bayram havasında geçirilmesinin lüzûmundan bahsettiğimiz bu mübârek günde hiç kimseyi rahatsız etmemeli, namaz ve sâir cemiyetler için cemaatlere iştirak ederken nâhoş ve ağır kokulardan kaçınmalı, Cuma gününün ihyâsına mâni olacak hal ve hareketlerden uzak durulmalıdır.

Hulasa Cuma günü, âhirette nasıl geçirdiğimizden sual olunduğumuz da yüzümüz kızarmadan cevap verebileceğimiz bir bilinç ve olgunlukla ihyâ edilmeli, bu durum hayatımız boyunca idrâk edeceğimiz bütün Cuma günlerine teşmil kılınmalıdır.

 

Cuma Günü Sünnetleri yazısının kaynağı:
ismailaga.org.tr/cuma-gununun-sunnetleri

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ